Sari la conținut

Avem nevoie de știință militară?

  • Articol

Avem nevoie de știință militară? – Editorial

În ultima perioadă asistăm la o avalanșă de analize militare și politico-militare cu  privire la ce se va întâmpla în următoarea perioadă în cadrul războiului din Ucraina. Analize de nivel jurnalistic, efectuate și cu ajutorul unor experți militari, care încearcă să “intuiască” planul lui Putin și al generalului Gherasimov.

Publicul larg are nevoie de aceste informaţii și analize. Uneori, ca să nu spunem destul de des, specialistul militar este pus în situaţia de a expune teorii, variante de cursuri de acţiune viitoare sau să intuiască mișcări, uneori spectaculoase, ale Rusiei. Dar mecanismele militare nu se bazează pe indivizi, ci pe sisteme.

Trecând peste faptul că din punct de vedere militar, o analiză corectă se bazează pe un mecanism complex și integrat, aplicat de un spectru larg de specialiști în diverse domenii militare și civile, putem afirma cu certitudine faptul că un conducător militar, la fel ca și generalul Gherasimov, nu face chiar ceea ce își dorește și este nevoit să se încadreze în limitele deciziei politice.

Totul își are ca origine – decizia politică. Obiectivul politic stabilit la nivel național. Și acela nu este stabilit de militari! Dacă acesta este greșit, este imposibil de realizat, poate fi inutil sau poate duce la o catastrofă.

Importanța studierii în sistemul doctoral a domeniului “Știință și Informații Militare“ este cu atât mai importanta și cu relevanță în gândirea efectivă a acţiunilor de luptă.

Atâta timp cât este pace, statul nu este amenințat iar populația are sentimentul că este protejată. Totuși, această stare nu este posibilă permanent, fiind considerată de mulţi teoreticieni ca fiind o stare tranzitorie.

Teoretic vorbind, știința militară se referă la studiul tehnicilor, tacticilor, strategiilor si teoriilor legate de conducerea războiului și a operațiilor militare, incluzând aspecte precum planificarea și conducerea operațiilor, utilizarea armelor și tehnologiei moderne, informațiile militare și logistica. De asemenea, știința militară poate include și studiul istoriei războiului ca fenomen și analiză de caz a operațiilor militare anterioare, pentru a învăța lecții și a îmbunătăți practicile actuale. Cine nu învață din greșelile proprii, dar și ale altora, este condamnat să le repete.

Strategia și tactica militară includ planificarea, conducerea operațiilor militare, precum și evaluarea riscurilor și identificarea beneficiilor diferitelor acțiuni militare.

Tehnologia militară include armamentul, echipamentul, vehiculele și sistemele de comunicații utilizate de forțele armate.

Logistica militară se ocupă de planificarea, furnizarea și gestionarea resurselor necesare pentru o operație militară, cum ar fi alimente, combustibil, muniție, medicamente și echipamente de campanie.

Informațiile militare se ocupă de colectarea, analiza, corelarea și interpretarea informațiilor despre inamic și teritoriu, pentru a ajuta la luarea deciziilor strategice.

Istoria militară examinează evenimentele și perioadele din trecut care au avut un impact asupra războiului și a politicii militare.

Sunt doar câteva dintre domeniile studiate de știința militară, acesta fiind un domeniu vast care poate include și subiecte precum geografia militară, psihologia militară, etica militară, dreptul internaţional umanitar, etc.

Ca element component, Arta Militară se referă la aplicarea tehnicilor, tacticilor și strategiilor militare într-un mod creativ și eficient în vederea atingerii obiectivelor militare. Aceasta include elemente precum planificarea și conducerea operațiilor militare, utilizarea armelor și tehnologiei moderne, informațiile militare și logistica într-un mod care să maximizeze șansele de succes și să minimizeze pierderile. Arta militară se bazează pe o înțelegere profundă a tehnicilor, tacticilor și strategiilor militare, precum și a factorilor care influențează succesul, sau eșecul, unei operațiuni militare, cum ar fi geografia, clima, resursele, moralul și psihologia forțelor. Arta militară este considerată esențială pentru a înțelege și a conduce operațiunile militare eficient și este totodată o componentă importantă a formării ofițerilor militari.

Care este corelația dintre știința militară și politica unui stat?

Există o strânsă legătură între știința militară și politica unui stat. Politica unui stat poate avea un impact direct asupra strategiei și tacticii militare, precum și asupra resurselor alocate pentru apărare. Știința militară poate ajuta la dezvoltarea opțiunilor militare realiste și eficiente care se pot adapta la politicile și obiectivele unui stat.

Politica unui stat poate determina obiectivele și scopurile forțelor armate, cum ar fi protejarea granițelor sau participarea la operațiuni internaționale. Știința militară poate ajuta la dezvoltarea strategiilor și tacticilor care pot atinge aceste obiective și poate furniza informații despre resursele necesare pentru a le realiza.

De asemenea, politica unui stat poate avea un impact asupra resurselor alocate pentru apărare, cum ar fi bugetul pentru forțele armate și alocarea de personal, armament și echipament. Știința militară poate ajuta la maximizarea eficienței acestor resurse și poate furniza informații despre cât de bine echipate și pregătite sunt forțele armate, active și în rezervă, pentru a îndeplini obiectivele stabilite.

În general, politica unui stat și știința militară sunt interdependente, deoarece politica unui stat poate avea un impact major asupra operațiilor militare și asupra resurselor alocate pentru apărare, iar știința militară poate ajuta la dezvoltarea opțiunilor militare care se pot adapta la politicile și obiectivele unui stat.

Care este legătura dintre știința militară și politica maritimă a unui stat?

Politica maritimă a unui stat se referă la modul în care un stat se ocupă de problemele legate de mare, cum ar fi navigaţia, comerțul, securitatea maritimă și exploatarea resurselor. Știința militară are un rol important în realizarea acestei politici prin oferirea de opțiuni militare și planificarea operațiunilor pentru a proteja interesele maritim ale unui stat.

Știința militară poate ajuta la planificarea și conducerea operațiunilor de apărare a teritoriului maritim al unui stat, cum ar fi protejarea granițelor maritime și fluviale, monitorizarea traficului maritim și combaterea ameninţărilor și riscurilor specifice. De asemenea, poate ajuta la planificarea operațiunilor de explorare și exploatare a resurselor maritime, cum ar fi pescuitul, extragerea de petrol și gaze naturale sau mineritul pe fundul mării.

Știința militară poate furniza, de asemenea, informații despre amenințările la adresa securităţii maritime și poate oferi soluții pentru a le contracara, cum ar fi prevenirea și combaterea terorismului maritim, sau gestionarea crizelor maritime. Ea poate, de asemenea, ajuta la planificarea și conducerea operațiunilor de salvare și răspuns la dezastre maritime.

În general, știința militară joacă un rol important în realizarea politicii maritime a unui stat prin oferirea de opțiuni militare și planificarea operațiunilor pentru a proteja interesele maritime ale unui stat, precum și prin furnizarea de informații despre amenințările la adresa securităţii maritime și solutii pentru a le contracara.

Pe timp de conflict, dar și pe timp de pace, scopul urmărit este identificarea structurii optime a unui posibil scenariului militar, dar și fundamentarea procesului de proiectare și realizare a scenariilor militare și a modalităților de utilizare a acestora în cadrul procesului de planificare a acțiunilor militare, pe baza unor mecanisme conceptuale de tip analitic și comparativ.

În concluzie, studiul teoretic și aplicat al științei militare este un proces continuu adaptiv, iar lipsa preocupărilor în acest domeniu nu poate duce decât la imposibilitatea îndeplinirii obiectivelor naționale și amplificarea în avalanșă a riscurilor și amenințărilor statale.

Războiul din Ucraina ne demonstrează în mod evident faptul că România are nevoie de dezvoltarea cercetării științifice în domeniul științei militare, prin preocupări instituționale și iniţiative private.

Analiza : Forumul Securității Maritime

        22 ianuarie 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top