Sari la conținut

Conferința privind Securitatea Mării Negre

  • Articol

Conferința privind Securitatea Mării Negre/ 1st Black Sea Security Conference-Articol pentru informare

Ucraina și România au organizat prima Conferință privind Securitate Mării Negre, sub egida Platformei Internaționale Crimeea, desfășurată la București, în perioada 12-13 aprilie, la Cercul Militar Național. Conferința a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, Ministerul Apărării al Ucrainei, Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naționale al României și Centrul pentru strategii de Apărare (Ucraina).

Conferința s-a desfășurat într-un format de două zile, cu trei paneluri de discuții, nivel politico-militar (lecții învățate, plan pentru prezent, viitor) și analize la nivel de experți.

Scopul principal al Conferenței a fost de a discuta consecințele războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei pentru regiunea extinsă a Mării Negre și pentru întreaga lume, pentru a elabora recomandări privind măsuri suplimentare menite să consolideze securitatea în regiunea Mării Negre.

La Conferința privind Securitatea Mării Negre, desfășurată la București, sub egida Platformei Internaționale Crimeea, au participat peste 20 de state și organizații internaționale la nivel de ministru, secretar de stat sau alți înalți oficiali (precum Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franța, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia, NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (secretarul general)). De asemenea, miniștri de externe și reprezentanți de înalt nivel din alte 7 țări și organizații internaționale au intervenit online (Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Australia, Guatemala, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – OSCE (secretarul general)). O serie de delegații străine au fost reprezentate prin ambasadele lor de la București, iar în total, peste 250 de reprezentanți din 30 de țări au participat la Conferință.

Forumul Securității Maritime a fost reprezentat la această conferință de Cam. (ret) CONSTANTIN CIOROBEA și Cdor (r) prof. univ.CRĂCIUN IOAN

In prima zi au fost organizate discuții la nivel de experți, coordonate de experții Platformei Internaționale Crimeea și Centrul pentru strategii de Apărare (Ucraina).

În cadrul primului panel, experții Platformei Crimeea au prezentat o viziune privind viitoarea configurație de securitate în regiunea Mării Negre „Viziune privind o Regiune a Mării Negre prospera, pașnica și sigură”.

Al doilea panel a analizat amenințările cibernetice și metodele de combatere a dezinformării rusești. „Primul război cibernetic. Combaterea dezinformării rusești”.

Al treilea panel a analizat cum funcționează războiul informațional al Rusiei (ca exemplu a fost dezvoltată situația peninsulei Crimeea pe timpul ocupației temporare ruse) și de ce se aceste aspecte pot reprezenta provocări pentru sistemul de securitate internațional.

Aspecte relevante prezentate în discuții la nivel de experți:

-Eliberarea Crimeii este importantă decisiv pentru vechea Europă

-UE să amendeze Strategia de securitate maritimă conform noilor realități din estul Europei

-NATO să abordeze serios aspectele de securitate din Marea Neagră, este necesar constituirea unui HQ in regiune

-Constituirea unui centru pentru avertizare timpurie cu contribuția țărilor din regiune

-Constituirea unei coaliții de forțe destinate acțiunilor viitoare de deminare

-Militarizarea Crimeii a reprezentat o provocare de securitate pentru țările din regiune, dar a facilitat sprijinul acțiunilor Rusiei în Marea Mediterană, iar în prezent pe lângă baza din Siria Rusia acționează pentru realizarea unei baze în Sudan

-Abordare comună și unitară a provocărilor Federației Ruse de către toți indiferent de regiunile în care se află. Nu trebuie să existe zone cu un nivel mai ridicat de prioritizare în flancul estic al NATO

-Soluțiile regionale trebuie să țină cont de interesele Turciei

In a doua zi, la nivel politico-militar, punctele de pe agenda au inclus: discuții despre securitatea Mării Negre, analiza lecțiilor identificate de la invazia pe scară largă a Rusiei, perspective pentru lumea democratică.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba (prin VTC), alături de ministrul român al apărării naționale Angel Tîlvăr, respectiv ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, a deschis lucrările Conferinței

Primul panel, „Lecții învățate: Invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, impactul său multidimensional, lecții pentru lumea democratică”, a fost moderat de Emine Dzhaparova, prim-adjunct al ministrului afacerilor externe al Ucrainei, iar cuvintele introductive au fost prezentate de Peter Van Praagh, Presedinte al Halifax International Security Forum, Canada si Simona Cojocaru, secretar de stat, Ministerul Apărării Naționale Romania.

Puncte de discuție:

-Lecții învățate din războiul împotriva Ucrainei

-Situația de securitate din regiunile Mării Negre și Azov

-Principalele amenințări la adresa securității euro-atlantice și globale

Halifax Peter Van Praagh/ Președintele Forumului de Securitate Internaționala „Lucrurile bune se întâmplă când băieții buni câștigă războaie. Putin trebuie să eșueze”

Halifax Peter Van Praagh a prezentat trei puncte de vedere:

Este important să conștientizăm unde ne aflăm. Regiunea Mării Negre și întreaga lume suntem într-o poziție mult mai puternică astăzi decât în februarie 2022. Lumea și întreaga regiune este mai puternică pentru că Rusia este mai slabă. În februarie 2022 a început o nouă eră pentru întreaga lume. Putin a lansat o invazie asupra Ucrainei. Iar Ucraina a luptat. În ciuda narativei convenționale, nu a fost atacul Rusiei asupra Ucrainei care a adus unitate asupra aliaților. Nu. A fost lupta și sacrificiul Ucrainei care a acordat SUA, Canada, UE, NATO și alte state unitate. Ucraina nu s-a salvat doar pe sine, ci ne-a salvat și pe noi. Dacă Ucraina s-ar fi predat, așa cum i-au cerut unii lideri europeni, am fi ajuns la o Europă slăbită, la un NATO aflat în diviziune, la o Americă umilită, toate înfruntându-se cu Rusia în timp ce Xi Jinping zâmbește din spate în China”.

„Neglijența Mării Negre trebuie recunoscută”

Rusia și-a permis să invadeze Georgia și Crimeea în momentele în care administrația SUA a fost slăbită și că greșeli precum neglijarea zonei din Marea Neagră nu mai trebuie repetate. „Ucraina președintelui Zelenski ne-a învățat din nou că democrațiile noastre merită salvate. Trebuie să fim îndatorați fiecărui ucrainean. Toți sunt eroi pentru că ne-au amintit de acest adevăr fundamental.

De asemenea trebuie să recunoaștem greșelile din trecut. La summitul NATO de la București, președintele Bush a anunțat oficial cu trei ore înainte că abia atunci sprijină MAP, Planul prin care Georgia și Ucraina s-ar fi putut alătura NATO. A doua zi, acea inițiativă americană a fost respinsă de Germania lui Merkel și Franța lui Sarkozy. Câteva luni mai târziu, Obama a fost ales președinte. A fost cel mai slab punct al influenței americane. Apoi Putin a invadat Georgia, a invadat Crimeea. Neglijarea regiunii din Marea Neagră trebuie recunoscută. Este singura modalitate de a evita alte astfel de greșeli”.

„Europa va fi sub pace doar când Ucraina va fi sub pace”

Multe din lucrurile acestea bune nu pot fi prevăzute acum. În prezent nu putem imagina cum va fi lumea după victorie, cu o Rusie înfrântă. Însă va sosi. Regiunea Mării Negre va beneficia de experiența de luptă a Ucrainei pentru a se asigura că Rusia nu va mai supune la agresiuni alte state. E târziu, dar nu prea târziu pentru ca toți aliații să se unească într-o viziune comună pentru a câștiga războiul. Dacă e să fac o previziune, e asta. Europa va realiza în curând că Europa, întreagă, liberă și în pace se va întâmpla doar atunci când Ucraina este întreagă, liberă și sub pace, alături de Moldova și Georgia”.

///////////////////////

Panelul al doilea „Planul imediat, Reacții necesare la amenințările și provocările actuale din regiunea extinsă a Mării Negre”, a fost moderat de Andriy Shevchenko, adjunct al ministrului apărării al Ucrainei, iar cuvintele introductive au fost prezentate de Iulian Fota, secretar de stat, Ministerul de Externe și Damir Črnčec, secretar de stat, ministrului apărării al Sloveniei.

Puncte de discuție:

-Asigurarea libertății și siguranței navigației, deminarea căilor maritime

-Dezvoltarea cunoașterii situației

-Consolidarea rezilienței și a capacităților de apărare ale statelor din regiune

-Rezolvarea conflictelor prelungite

Panelul de închidere al Conferinței a fost format din șeful diplomației române, împreună cu miniștrii apărării din România și Ucraina, prim vice-ministrul de externe al Ucrainei Emine Dzapharova, alături de secretarul general adjunct al NATO și ministrul de externe al Republicii Moldova unde a fost abordată tema „Configurația viitoare. Care este viitorul securității regionale în regiunile Mării Negre și Mării Azov? Către o strategie euroatlantică pentru o regiune stabilă, sigură și prosperă a Mării Negre”, a fost moderat de Alina Frolova, vicepreședintele Centrului pentru strategii de Apărare (Ucraina), iar cuvintele introductive au fost prezentate de Iulian Chifu, consilier de stat, Oleksandr Khara, Expert, Crimea Platform.

Puncte de discuție:

-Consolidarea descurajării și apărării

-Îmbunătățirea securității infrastructurii critice

-Consolidarea rezilienței

-Dezvoltarea securității energetice și alimentare regionale; dezvoltarea unor legături economice regionale mai puternice.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat viziunea sa, în 7 puncte prioritare, privind modul în care importanța strategică a regiunii Mării Negre poate fi transpusă în mod practic:

-aplicarea deplină și eficientă a instrumentelor de drept internațional (inclusiv privind Crimeea și tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele comise);

-dezvoltarea capacităților de apărare și descurajare, pe toate componentele sale ale statelor aliate, inclusiv a posturi pe Flancul Estic), dar și a partenerilor;

-proiectarea stabilității și evitarea altor conflicte, în contextul complex al conflictelor prelungite din regiune, care trebuie soluționate;

-dezvoltarea de sisteme democratice și de securitate durabile și reziliente;

-abordarea securității în sens larg – inclusiv pe componente precum protejarea infrastructurii energetice, protecție civilă, gestionarea dezastrelor naturale, de-minare și altele;

-abordarea regiunii Mării Negre în sensul său extins, cu includerea tuturor actorilor relevanți;

-păstrarea proiecției transatlantice a Mării Negre și implicarea crescută a SUA.

În cadrul intervenției sale, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța esențială a Mării Negre pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică, precum și mizele evoluțiilor din regiune pentru ordinea internațională bazată pe reguli. „O regiune stabilă și prosperă a Mării Negre ar genera securitate și beneficii economice pentru întreaga Europă, pentru regiunea euroatlantică și pentru întreaga lume. Vă invit pe toți să proiectați o astfel de viziune și să contribuiți la un astfel de efort.”

Sinteza Forumul Securitatii Maritime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top