Sari la conținut

Militarizarea iernii: Poate Ucraina să împiedice Rusia să se regrupeze pe măsură ce temperaturile scad ?

  • Articol

EDITORIAL– 11 decembrie 2022

Militarizarea iernii: Poate Ucraina să împiedice Rusia să se regrupeze pe măsură ce temperaturile scad ?

A fost o invazie militară rusă pe scară largă în Ucraina, la care au participat aproximativ 130.000 de militari, în principal din Armatele 20 și 8 combinate. Parașutiștii din Diviziile 76 și 98 de asalt aerian au trecut granița ucraineană dinspre nord, îndreptându-se spre Harkov. Dinspre sud-est, unități, inclusiv Diviziile 7 și 106 de asalt aerian, s-au deplasat pentru a cuceri în întregime regiunile Donetsk și Luhansk, deja parțial ocupate, și apoi s-au deplasat spre vest până la periferia orașului Dnipro, un alt oraș important. Unități mai mici de operațiuni speciale – spetsnaz – au fost, de asemenea, desfășurate. Punctele de blocaj feroviar care duc la granițele ucrainene au împiedicat desfășurarea completă, dar, cu toate acestea, unitățile de avans au fost urmate în valuri de mai multe regimente cu mii de soldați în următoarele 10 zile. Pe fronturile de luptă pustii din sudul și estul Ucrainei, noroiul lipicios, ca de lut, al toamnei târzii începe să se congeleze în gheață. Pe măsură ce rafalele de zăpadă și temperaturile scăzute se instalează, ultimul lucru pe care și-l doresc liderii din Ucraina este ca liniile de front ale războiului să inghete și ele pe loc. Orice încetinire pe timp de iarnă a operațiunilor de luptă, cred oficialii ucraineni, ar da armatei asediate a Rusiei o șansă de a se odihni, de a se regrupa și de a încerca să preia puternic inițiativa, lucru care a lipsit forțelor Moscovei de-a lungul a mai mult de nouă luni de lupte. Așadar, chiar și în următoarele luni reci, Ucraina este hotărâtă să mențină presiunea militară asupra unui inamic superior numeric, dar care in acest moment se clatină. Rusia folosește o tactică de presiune proprie: distrugerea deliberată a infrastructurii energetice a Ucrainei, având ca țintă indirectă moralul civililor. Valurile de bombardamente care au început cu adevărat la începutul lunii octombrie, vizând ținte precum centrale termice și electrice, au adus rețeaua națională de energie electrică în pragul colapsului chiar în momentul în care temperaturile scad vertiginos. În orașe și sate, autoritățile instalează mii de corturi izolate, unde oamenii se pot încălzi, pot bea ceai cald și își pot încărca telefoanele și alte dispozitive. În blocurile de locuințe înalte din orașe, rezidenții se unesc pentru a lăsa pachete de îngrijire în lifturi – apă, scutece, gustări – pentru oricine este surprins de o pană neașteptată. Ucraina se așteaptă ca represaliile inumane să continue.

“Atâta timp cât au rachete, nu se vor opri, din păcate”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-un discurs video în această săptămână.

Recunoscând ceea ce a devenit realitate, cu două fronturi a războiului – nevoia armatei de armament sofisticat, atât ofensiv, cât și defensiv, și nevoile tot mai mari ale unei populații înfometate de energie electrică – ministrul ucrainean al apărării, Dmytro Kuleba, a rezumat succint lista de dorințe a țării sale. “Rachete Patrioț și transformatoare”, a declarat el reporterilor în timpul summitului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din România, referindu-se la sistemele sofisticate de apărare antirachetă și la dispozitivele de producere a curentului  care sunt vitale in acest moment , deoarece reparațiile urgente ale rețelei electrice continuă non-stop. Oficialii SUA și NATO au părut să abordeze această listă de dorințe. Ca supliment la cele aproape 40 de miliarde de dolari în arme și echipamente militare pe care Occidentul le trimite în Ucraina, SUA au anunțat un pachet de 53 de milioane de dolari de “ajutor energetic”, inclusiv transformatoare electrice, precum și generatoare și piese de schimb pentru sistemele electrice.

“Acesta va ajunge în Ucraina nu în câteva luni, ci în câteva zile sau săptămâni”, a declarat secretarul de stat american Antony J. Blinken, în cadrul unei conferințe din România. El a recunoscut, totuși, că SUA va trebui să facă o schimbare în tipul de arme pe care le furnizează pentru a include sisteme de apărare aeriană mai sofisticate. În caz contrar, a spus Blinken, Ucraina și susținătorii săi se vor confrunta cu “un proces care se repetă mereu”. Lucrurile sunt înlocuite; sunt distruse; sunt înlocuite din nou”. El a calificat drept “barbară” campania Rusiei de a “îngheța și înfometa” populația Ucrainei.

“Nevoile Ucrainei “s-au schimbat de-a lungul timpului, pe măsură ce războiul a evoluat”, a declarat John F. Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă. “La început vorbeam despre rachete Stingers și Javelin cu rază de acțiune mai scurtă, iar acum suntem într-un punct, cu aceste atacuri asupra infrastructurii civile, în care apărarea aeriană este o nevoie primordială. … Acordăm prioritate capacităților de apărare aeriană”.

Atât pe câmpul de luptă, cât și în afara acestuia, Ucraina face tot ce poate pentru a contracara narațiunea – care a câștigat teren în rândul unor aliați occidentali – potrivit căreia conflictul se află într-un impas militar din care singura ieșire este negocierea. Guvernul lui Zelensky merge pe o linie dificilă, trebuind să pară deschis la o eventuală soluție negociată, dar dorind, de asemenea, să se angajeze în orice discuție într-un moment de avantaje militare maxime, pe care Ucraina nu crede că le-a atins încă. După recentele câștiguri ale Ucrainei în sud, cel mai înalt oficial militar de rang al Statelor Unite, generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, a sugerat că Kievul ar trebui să negocieze o înțelegere cât mai curând și înainte ca luptele să ajungă la un impas. Președintele Biden și alți înalți oficiali americani au respins rapid această idee.

Președintele francez Emmanuel Macron, aflat la Washington într-o vizită de stat, a abordat o posibila strategie cu Biden, potrivit diplomaților europeni, dar în cele din urmă a ales să susțină poziția SUA. “Nu îi vom îndemna niciodată pe ucraineni să facă un compromis care nu va fi acceptabil pentru ei”, a declarat el la o conferință de presă cu Biden. “Dacă vrem o pace durabilă”, a adăugat el, “trebuie să îi respectăm pe ucraineni să decidă momentul și condițiile în care vor negocia cu privire la teritoriul și viitorul lor”.

Zelensky a declarat că va negocia doar cu “următorul” președinte al Rusiei – adică după ce Vladimir Putin va fi înlăturat.

În ciuda condițiilor meteorologice dure din teren, sau poate din cauza lor, analiștii și oficialii occidentali cred că armata Ucrainei va continua să facă presiuni în lunile cu vreme rece pentru a recuceri mai mult teritoriu controlat de Rusia, însumând aproximativ o cincime din țară. Ucraina vrea să se bazeze pe succesele militare care au venit încă din primăvara , cât și recent. În aprilie, forțele sale au respins încercarea Rusiei de a cuceri capitala Kiev. În septembrie, forțele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați în provincia nord-estică Kharkiv. Luna trecută, trupele ruse, izolate de propriile linii de aprovizionare, au fost nevoite să abandoneze orașul strategic Kherson, singura capitală de provincie pe care reușiseră să o captureze din februarie. Forțele ucrainene mai bine echipate și mai disciplinate vor rezista probabil bine în fața trupelor rusești prost antrenate și slab aprovizionate, care s-au trezit rapid împinse în prima linie după ce au fost mobilizate, sugerează evaluările militare occidentale. Într-o avanpremieră a iernii, serviciile de informații militare britanice au declarat luna trecută că “schimbările în ceea ce privește orele de lumină, temperatura și vremea vor prezenta provocări unice” pentru ambele părți. Evaluarea a spus, totuși, că echipamentul standard NATO pentru vreme rece furnizat forțelor ucrainene ar ajuta la protecția împotriva hipotermiei.

Ploile de toamnă, și noroiul gros rezultat, au încetinit ritmul bătăliei, dar solul înghețat mai târziu în timpul iernii va permite din nou o mișcare mai liberă a echipamentelor grele – unul dintre motivele pentru care Putin a așteptat până în februarie pentru a invada Ucraina. Dar situația este brutală în locuri precum Bakhmut, un oraș din estul țării care a devenit un carnagiu dezlănțuit de forțele rusești, inclusiv de mercenari din faimosul grup privat Wagner. Peisajul devastat, ciuruit de cioturi de copaci și găuri de obuze pline de apă, evocă în mod obsedant scenele războiului de tranșee din Primul Război Mondial. În sud, coasta Mării Negre poate fi acum o trambulină crucială pentru forțele ucrainene. Timp de luni de zile, Ucraina a apărat cu succes orașul Mykolaiv, deși atacuri mortale și aproape constante cu rachete au devastat anumite părți ale acestuia. Orașul Kherson, eliberat acum de o ocupație rusă de opt luni, a fost supus unui bombardament rusesc feroce de peste râul Nipru, unde forțele Moscovei și-au fortificat apărarea în așteptarea unei noi ofensive ucrainene. Pentru Ucraina, chiar și victoriile sunt umbrite de suferință. Luna trecută, autoritățile au început să evacueze civilii din zonele recent recucerite din provinciile Kherson și Mykolaiv, prevăzând că in condiții de iarnă va fi pur și simplu prea dificil din cauza lipsei de căldură, energie și apă. Niciuna dintre părți nu oferă un bilanț public al morților și răniților, deși estimările occidentale sugerează că numărul victimelor de ambele părți se ridică la multe zeci de mii. Deși atacurile din această săptămână nu par să fi diminuat semnificativ capacitatea militară a Rusiei, determinarea Ucrainei de a lovi în interiorul Rusiei ar putea reprezenta o provocare pentru aliații occidentali, care sunt hotărâți să nu fie atrași într-un război armat cu Rusia.

“Nu i-am încurajat și nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”, a declarat marți secretarul de stat Antony J. Blinken în cadrul unei conferințe de presă. “Dar important este să înțelegem prin ce trăiesc ucrainenii în fiecare zi, cu agresiunea continuă a Rusiei împotriva țării lor, și determinarea noastră de a ne asigura că au în mâinile lor, alături de mulți alți parteneri din întreaga lume, echipamentul de care au nevoie pentru a se apăra și pentru a-și apăra teritoriul.”

Statele Unite și alte țări NATO au refuzat în mod constant să furnizeze Kievului arme occidentale care ar putea atinge ținte aflate la mare distanță de teritoriul Moscovei, cum ar fi racheta ATACMS, care are o rază de acțiune de până la 190 de mile, cu o viteză mult mai mare și o putere explozivă mai mare decât o dronă. De asemenea, aliații nu au fost dispuși să furnizeze Ucrainei tancurile și avioanele de luptă occidentale moderne pe care le-a solicitat.

            De luni de zile, Kievul și-a îndemnat aliații occidentali să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a putea lovi bazele militare rusești aflate la mare distanță în spatele liniilor de front și pentru a penetra ceea ce șeful armatei ucrainene, generalul Valeriy Zaluzhnyi, a numit “sentimentul de impunitate pe care îl oferă îndepărtarea fizică a Rusiei”. Kievul a arătat că poate efectua atacuri cu rază lungă de acțiune fără echipamente occidentale, după ce a lansat drone de fabricație locală care au lovit trei baze militare în interiorul Rusiei, una dintre ele aflându-se la doar 160 km de Moscova. Oficialii ucraineni din domeniul apărării și analiștii au declarat că atacurile – despre care Rusia a spus că au ucis trei persoane și au “avariat ușor” două avioane – fac parte dintr-o nouă tactică care urmărește să perturbe planificarea militară rusă și să zdruncine opinia publică, arătând că niciun loc din Rusia nu este sigur. Guvernul ucrainean nu și-a asumat în mod public responsabilitatea pentru lovituri și multe dintre detalii rămân secrete, așa cum este tipic în cazul altor operațiuni speciale ale Kievului, cum a fost un atac combinat cu drone aeriene și marine asupra unei baze navale rusești din Sevastopol în octombrie. Dar ceea ce diferențiază ultimele atacuri ale Ucrainei este raza lor de acțiune și faptul că au penetrat apărarea aeriană rusă pentru a lovi baze militare strategice considerate anterior invulnerabile. Una dintre aceste baze, aerodromul Engels de lângă Saratov, în sudul Rusiei, la aproximativ 600 km de granița cu Ucraina, găzduiește bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară. Potrivit oficialilor ucraineni, acesta este, de asemenea, o baza de lansare pentru atacuri cu rachete de croazieră asupra infrastructurii ucrainene.

“Aceste baze aeriene folosesc bombardiere strategice … pe care Rusia le-a folosit nu numai pentru a lovi ținte civile ucrainene, ci și pentru a amenința întreaga lume”, a declarat Serhiy Kuzan, șeful think-tank-ului Centrul ucrainean de securitate și cooperare din Kiev. “Dar loviturile Ucrainei au distrus imaginea Federației Ruse… . Chiar și astfel de locuri sunt slab protejate”.

Oficialii din domeniul apărării și analiștii au declarat că un rezultat de durată al atacurilor ar putea fi dispersarea forțelor sale armate în interiorul țării de către Rusia, ceea ce ar ajuta la protejarea acestora, dar ar complica operațiunile. În septembrie, flota rusă din Marea Neagră a mutat unele dintre submarinele sale la peste 300 km est de la portul lor de origine din Crimeea anexată de Rusia la Novorossisyk, pe continentul rusesc, pe fondul temerilor că acestea sunt vulnerabile la atacurile ucrainene. Aceste atacuri cu siguranță îi vor face pe ruși mai puțin încrezători.  Ei vor trebui să se gândească la modul în care distribuie mijloacele militare ca să le mențină în siguranță. Ucraina speră, de asemenea, că atacurile, dacă se vor repeta la o scară suficientă, vor contribui la influențarea opiniei publice rusești împotriva conflictului.

După nouă luni de bombardamente rusești asupra orașelor și localităților lor, ucrainenii s-au bucurat de gustul răzbunării și de demonstrația că poate acum să ajungă adânc în Rusia, fiind teoretic capabilă să lovească Moscova dacă dorește. De asemenea, atacurile au arătat pentru prima dată milioanelor de ruși că și ei ar putea fi vulnerabili. Moscova a lansat mii de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii civile ucrainene, care au lăsat porțiuni din țară fără electricitate, căldură și apă curentă. Cu toate acestea, toate atacurile ucrainene anterioare în interiorul Rusiei sau pe teritoriul ocupat de Rusia au vizat doar baze militare din apropierea graniței sau din Crimeea. Atacurile au sporit anxietatea în regiunile de frontieră rusești, care s-au confruntat cu tiruri de artilerie și atacuri cu drone din partea Ucrainei încă din primele luni ale războiului. Regularitatea și intensitatea lor au făcut ca încercările inițiale ale Rusiei de a le explica drept “lovituri puternice” să fie zadarnice și au determinat trecerea la o retorică prin care se îndeamnă cetățenii ruși să ia parte la  efortul de război. În Belgorod, o regiune care se învecinează cu Ucraina, oficialii au promovat o campanie pe rețelele de socializare, au săpat tranșee de-a lungul frontierei și au creat “batalioane de autoapărare” formate din civili locali.

În timp ce tacticile Kievului sunt clare, detaliile tehnice ale atacurilor din această săptămână rămân neclare. S- a sugerat că dronele ar fi putut fi fabricate de producătorul de stat de arme Ukroboronprom, care a declarat recent că testează o dronă de atac cu o rază de acțiune de 1.000 km. “Acest lucru arată că Ucraina, chiar și în condiții atât de dificile, este capabilă să dezvolte sisteme sofisticate. Cu toate acestea, potrivit Ministerului rus al Apărării, dronele erau versiuni actualizate ale avioanelor de recunoaștere fără pilot TU-141 din epoca sovietică, care datează din anii 1970. Pe baza acestor specificații, un inginer ucrainean care construiește drone pentru a îndeplini cerințele militare a declarat că cele folosite în ultimele atacuri ar fi putut călători cu o viteză apropiată de cea a sunetului. Înlocuirea camerei originale a TU-141 ar fi permis, de asemenea, “peste 50 kg de explozibil, poate chiar 100 kg. În esență, ar fi fost o rachetă de croazieră ieftină”, a spus el. Pentru a schimba cursul războiului, Ucraina are nevoie de drone de atac cu rază mare de acțiune, care sunt ieftine și rapid de produs.. Consilierul pentru apărare a Ucrainei a declarat, între timp, că dronele nu sunt nici modelele Ukroboronprom și nici modelele sovietice modificate, ci mai degrabă o inițiativă comună a guvernului și a sectorului privat care ar putea produce altele noi ” De asemenea, el a sugerat că acestea au folosit sisteme de navigație inerțială pentru a-și găsi țintele. Deși mai puțin precise decât GPS, acestea nu necesită conexiuni prin satelit, astfel încât nu pot fi bruiate. Acest lucru le-ar face mai greu de interceptat și ar ajuta la explicarea modului în care au reușit să penetreze apărarea aeriană rusă.

În timp ce războiul său din Ucraina se prelungește, președintele Vladimir V. Putin i-a avertizat pe ruși că bătălia se va prelungi, dar a încercat să liniștească cele mai mari temeri ale unei populații tot mai obosite de război. Eliberarea lui Brittney Griner prin a carei reținere, Kremlinul a transformat durerea în armă și a determinat Statele Unite să predea un traficant de arme condamnat naste intrebarea: Poate funcționa aceeași tactică si în război?

Kievul a încercat încă de la începutul războiului să ducă lupta în Rusia. La o lună de la invazia din februarie, armata ucraineană a organizat un asalt cu elicopterul asupra depozitelor de combustibil din Rusia, provocând prima alarmă de raid aerian rusesc de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Au urmat explozii la depozite de muniții, poduri de cale ferată, depozite de combustibil și baze militare în interiorul Rusiei și în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia.

Ucraina sprijinita de NATO si tarile UE poate spera sa si elibereze cea mai mare parte a teritoriului dar nu poate învinge Rusia, care doar ea se poate învinge.

 Analiza: Forumul Securitatii Maritime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top