Sari la conținut

ROMÂNIA MARITIMĂ

  • Articol

EDITORIAL

Pentru România, ca membru al UE și NATO, organizații care au interese globale semnificative, importanța sectorul maritim este incontestabilă. Transportul maritim a fost și va continua să fie ”sistemul circulator” al economiei mondiale și a economiei țării noastre.

Prima datorie a oricărui guvern este să protejeze poporul, patria și democraţia. Din perspectivă maritimă, este vorba despre protejarea porturilor României, rutelor maritime și infrastructurii submarine, pentru a asigura circulația liberă a mărfurilor, dar și culegerea informațiilor care susțin economia națională. Este vorba despre protejarea apelor României, care cuprind atât apele interioare, cât și Marea Teritorială (MT) și Zona Economică Exclusivă (ZEE). O strategie maritimă este necesară și va trebui elaborată în acest moment al tensiunii globale crescute, cel al războiului de agresiune a Rusiei asupra Ucrainei, care a demonstrat rolul esențial al României membră a NATO și a UE în sprijinirea unei ordini internaţionale bazate pe reguli şi principii. Barbaria și crimele de război comise de Rusia în Ucraina sunt genul de acte care mai erau doar în cărțile de istorie. România va dezvolta parteneriate de securitate și economice care descurajează și anihilează agresivitatea, constrângerea și opresiunea.

Devine tot mai clar faptul că România trebuie să reunească securitatea militară și securitatea economică, în timp ce se alătură alianțelor globale și regionale, pentru a pune în aplicare întreaga gamă a capacităților proprii, susținând valorile care stau la baza societății. Acest lucru trebuie să pună România în acțiune, pentru a lucra cu parteneri și instituții internaționale, pentru a susține Convenția ONU privind dreptul mării, inclusiv libertatea de navigație, menținerea ordinii internaționale și construirea unei rețele globale de libertate. Apartenența la Uniunea Europeană și NATO ne oferă capacitatea de a dezvolta politici și strategii care reprezintă prioritățile și valorile care contează cel mai mult pentru români.

O Strategie Națională pentru Securitate Maritimă a României trebuie să fie inclusă în acest demers național. Strategia trebuie să definească securitatea maritimă și ce înseamnă aceasta pentru România, recunoscând efectele de amploare ale surselor de insecuritate asupra acesteia. Totodată, aceasta trebuie să stabilească obiectivele strategice și angajamentele pe care guvernul le va implementa în următorii ani și să stabilească modul de implementare a strategiei, și cum vor fi monitorizate obiectivele și etapele acestora.

Lumea s-a schimbat considerabil în ultimii ani, la fel ca și locul României în ea. Apartenența noastră la Uniunea Europeană și NATO oferă o oportunitate unică de a reconsidera multe aspecte ale politicii noastre interne și externe, bazându-ne pe prieteniile existente, dar și privind mai departe. Trebuie să exploatăm toate șansele existente, dar să le intuim și pe cele viitoare, pe care să le abordăm pragmatic și oportun. De asemenea, trebuie să facem mai mult pentru a ne adapta la schimbările majore din lumea din jurul nostru, inclusiv importanța tot mai mare a regiunii Mării Negre. Capacitatea noastră de a coopera mai eficient cu ceilalți, în special cu parteneri care au aceleași idei și idealuri, va deveni din ce în ce mai importantă pentru prosperitatea și securitatea țării în anii următori.

Nicio națiune nu se poate dezvolta fiind închisă ermetic. Cu atât mai puțin ne putem permite să fim copleșiți de frică sau paralizați de existența amenințărilor. De aceea, trebuie să adoptăm o abordare bazată pe risc atât în acțiunile noastre, cât și în filosofia noastră.

Managementul riscului este fundamental pentru gestionarea amenințării, păstrând în același timp calitatea vieții și trăind în libertate. Managementul riscului trebuie să ne ghideze luarea deciziilor, pe măsură ce examinăm modul în care ne putem organiza cel mai bine pentru a preveni, a răspunde și a ne reface după un atac, direct sau indirect. Toți trăim cu un anumit risc. Asta înseamnă că tolerăm, că admitem că se poate întâmpla ceva rău. Ne ajustăm viața în funcție de probabilitate și trebuie să luăm măsuri rezonabile de precauție. Cu atât mai mult, când pentru prima dată Administrația americană va avea o strategie de lucru cu Aliaţii privind regiunea Mării Negre, decisă de Congresul SUA, România trebuie să acționeze în această direcție. Este și un obiectiv al parteneriatului strategic al României cu SUA, dar care poate duce la schimbarea tipurilor de amenințări pe care trebuie să le combatem. Devine tot mai clar faptul că pe viitor este necesară o evaluare integrată a politicilor de securitate, apărare, dezvoltare și politicii externe, ca un document deosebit de important pentru România.

Forumul Securității Maritime

Un comentariu la „ROMÂNIA MARITIMĂ”

  1. Bine punctată necesitatea elaborării Strategiei de Securitate Maritimă, pornind în primul rând de la interesele noastre naționale legate de mare și fluviu. Sper să putem coagula un concept clar și convingător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top