Sari la conținut

Un nou punct strategic al NATO in zona balcanica si a Marii Negre

  • Article

Un nou punct strategic al NATO in zona balcanica si a Marii Negre

Fondul grec de utilizare a activelor private (HRADF) va vinde o participație de 67% din portul Alexandroupolis din nordul Greciei, lângă granița cu Turcia și Bulgaria. Se crede că două companii americane sunt interesate de afacere.

Intrarea în portul Alexandroupolis are o deschidere de 155 de metri, adâncimea sa minimă este de 6,5 metri și are posibilitatea de a primi nave cu o lungime de până la 200 de metri. Este protejat de două diguri, sud-vest (în direcția vântului) și estul (în direcția vântului). Construcția portului Alexandroupolis a început în secolul al XIX-lea de către producătorii francezi care au venit după ce au fost invitați de autoritățile otomane de atunci. În 1880, Compania franceză de faruri otomane a construit Farul care încă domină în portul Alexandroupolis și a devenit simbolul orașului.

Vânzarea unui port de importanță strategică pentru companiile americane, împreună cu disponibilitatea facilității pentru trupele americane și NATO, ridică multe întrebări în Grecia. Țara mediteraneeană rămâne doar una din două țări chestionate în NATO, unde populația civilă nu este în favoarea alianței și doar 36% dintre greci consideră SUA favorabil.

Este demn de remarcat faptul că semnarea unui nou acord de apărare între Atena și Washington în octombrie 2019 le-a dat americanilor libertatea de a utiliza infrastructura portuară a țării. De fapt, SUA și-au anunțat interesele în portul Alexandroupolis încă din septembrie 2019. Vânzarea porturilor este extrem de riscantă din motive legate de securitatea și suveranitatea națională. Privatizarea porturilor înseamnă dereglementarea proprietății de stat și transferul tuturor funcțiilor și tranzacțiilor pentru sectorul privat în locul securității statului. Ce se va întâmpla dacă un investitor străin, precum SUA, ar fi fost implicat în gestionarea porturilor situate în Marea Egee, care joacă un rol de neînlocuit în granița și apărarea națională a Greciei, mai ales într-un moment în care Turcia își intensifică războiul retorica împotriva Greciei?

Înființarea unei baze SUA-NATO în portul Alexandroupolis își propune să asigure un hub energetic și să servească drept punct pentru presiune asupra Rusiei. Pe lângă conducta Interconnector Grecia-Bulgaria și conducta Trans-Adriatică aflate în regiunea portului, este pregătită și o a treia conductă. Acest lucru ar transforma Tracia, regiunea portului Alexandroupolis, într-un adevărat centru energetic.

Desigur, nu trebuie să uităm faptul că, pe lângă privatizarea portului Alexandroupolis, există o problemă mai mare cu bazele militare. Portul poate servi drept vehicul pentru impunerea intereselor SUA-NATO în regiune. Crearea unei astfel de baze, împreună cu vânzarea portului către o companie americană, creează o situație pentru alți concurenți, cum ar fi Rusia. Portul este situat strategic, aproape de Dardanelele controlate de Turcia, care leagă Marea Egee / Marea Mediterană de Marea Neagră și, prin urmare, Rusia. Odată cu achiziționarea acestui port, forțele SUA-NATO ar putea fi în multe zone din Balcani în doar câteva ore și pot împiedica în mod semnificativ comerțul rus cu lumea prin Marea Neagră prin blocarea Dardanelelor. În prezent, Grecia și Turcia sunt cele mai apropiate de război din 1974, când aceasta din urmă a invadat nordul Ciprului. Este probabil ca guvernul grec să folosească ostilitățile ca justificare pentru deschiderea unei baze navale americane în Alexandroupolis pentru a se asigura securitatea Greciei, în ciuda opoziției majorității grecilor.

Întrucât securitatea împotriva agresiunii continue a Turciei este cea mai mare prioritate pentru Grecia în acest moment, Washington încearcă să valorifice agresiunea turcească împotriva Greciei, încercând să pivoteze Atena spre ele. Deși partea greacă este dispusă creării unei baze navale americane în Alexandroupolis, există resentimente publice puternice față de aceasta.

Deși conducerea elenă știe că Washingtonul, în mod tradițional a calmat Turcia în detrimentul securității și intereselor grecești, ei sunt încă dispuși să-și sacrifice unul dintre cele mai strategice active cu speranța că va stopa agresiunea turcă asupra Greciei.

În ultima perioadă, un membru al Parlamentului turc, membru al Partidului de Justiție și Dezvoltare aflat la guvernare, a anunța cucerirea viitoare a Turciei a insulelor din estul Mării Egee și a regiunii continentale, unde se află portul Alexandroupolis, prezentând o hartă a „Turciei Mari”. Sub o astfel de presiune susținută și ostilitate din partea Turciei, Grecia consideră că SUA își pot asigura suveranitatea. Cu toate acestea, grecii își amintesc că Washingtonul a calmat Turcia de zeci de ani și chiar a dat lumină verde invaziei nordului Ciprului în 1974.

Grecii cred că o bază navală americană nu va proteja suveranitatea Greciei de agresiunea turcească, ci mai degrabă, va fi folosită ca bază americană pentru a pune presiune asupra Moscovei, deoarece vor avea opțiunea de a bloca Rusia în Marea Neagră dacă Turcia nu-și va respecta responsabilitățile sale NATO în orice potențial război împotriva Rusiei.

Pornind de la aceasta nouă bază, NATO intenționează să construiască o conductă militară pentru combustibil care va pleca de la Alexandroupolis, va traversa Bulgaria și va ajunge, cel mai probabil, în apropierea bazei americane Mihail Kogălniceanu din estul României, scrie publicația grecească Proto Thema, citată de Rador.

Conducta va deservi atât Grecia, cât și Bulgaria și România și va fi construită în cadrul măsurilor pe care Alianța le ia pentru a contracara amenințarea rusească, deoarece obiectivul său principal va fi alimentarea cu combustibil a forțelor NATO care își au baza în cele trei țări, în special bazele NATO din Bulgaria și România.

Propunerea de construire a acestei conducte a fost prezentată de către București, în urmă cu aproximativ șase luni, iar discuțiile în acest sens sunt deja în curs și sunt purtate în principal la nivelul Reprezentanților Permanenți la NATO. Potrivit unor informații, finanțarea acestei conducte se va face din fondurile Alianței, ceea ce înseamnă că pentru construcția sa nu va exista nicio grevare a bugetelor publice ale celor trei țări.

Se estimează că, pe lângă creșterea capacității de aprovizionare a forțelor NATO din Balcani, inițiativa de a construi această conductă pentru combustibil este și un mesaj către Turcia, deoarece indică o tendință suplimentară a Alianței de a deveni independentă față de Turcia.

De semnalat că în prezent aprovizionarea cu combustibil a bazelor mari și importante din punct de vedere geostategic pe care NATO le are în Bulgaria și România, se face în principal prin tancuri care traversează Bosforul și care, prin urmare, sunt supuse controlului și restricțiilor impuse de autoritățile turcești.

În același timp, construcția conductei este de așteptat să consolideze și mai mult rolul orașului Alexandroupolis ca centru-cheie de tranzit pentru NATO și forțele SUA în regiunea Balcanilor. Se estimează că această conductă va fi un bastion în fața agresivității turcești pe linia de graniță de pe râul Evros, întrucât în ​​acest fel nevoia de a exista stabilitate și securitate în această regiune este consolidată și din motive de protejare a intereselor americane și ale NATO.

Trebuie remarcat și faptul că, în acest context, există ideea unei extinderi viitoare a conductei militare grecești de la Kavala la Alexandroupoli pentru ca apoi, dacă este necesar, să fie interconectată cu conducta militară NATO.

Statele Unite şi Grecia au semnat în luna octombrie un acord revizuit de cooperare reciprocă în domeniul apărării despre care analiștii spun că va spori valoarea strategică a Atenei şi va conduce la investiții americane la bazele militare grecești.

Forţele armate americane au în intenție să extindă baza Flotei a 6-a de pe insula Creta şi să creeze baze de drone şi facilități permanente de antrenament al elicopterelor în Grecia centrală.

Cel mai important dintre toate, poate, SUA urmează să înființeze o nouă bază navală şi a forţelor aeriene în orașul grecesc Alexandroupolis, din nord-estul Greciei, pentru a aproviziona aliații NATO, Bulgaria şi România. Acest traseu ocolește ruta actuală prin Bosfor, controlată de Turcia.

„Alexandroupolis este un atu strategic datorită portului, care este foarte aproape de Balcani şi, dacă este nevoie, poate susţine operaţiuni către Balcani mult mai repede decât alte porturi”, a spus Efthymios Tsiliopoulos, analist pentru site-ul elen de ştiri militare Defense-point. gr.

Alexandroupoli capătă, de asemenea, importanţă ca hub energetic. Grecia construieşte instalaţii de stocare în larg a gazelor naturale şi va începe în curând construirea unei conducte de gaz de la Alexandroupoli în Bulgaria. Acest lucru va permite livrărilor de gaze naturale lichefiate din SUA să aprovizioneze Balcanii, deranjând un monopol rusesc.

Tensiunea greco-turcă şi SUA-Turcia în regiune a ajuns într-un moment sensibil pentru forţele armate ale Greciei. Bugetul de apărare al Greciei a fost redus practic la jumătate în timpul crizei financiare de opt ani a ţării, iar investițiile americane vor crea facilități mai bune, pe care Forţele Navale grecești le vor folosi şi ele.

În zona portului există și un aeroport care poate fi utilizat pentru operarea dronelor sau elicopterelor. Spre exemplu, un UAV (operat din Italia de această dată) a cercetat zona platformelor ucrainene de foraj marin din N-V Marii Negre, capturate de Rusia în 2014, ulterior, aeronava a zburat în paralel cu linia de coasta a peninsulei Crimeea, Ținutului Krasnodar (Rusia) și a Abhaziei. O atenţie specială este acordată Bazei Militare 7 ruse din Gudauta (Abhazia), dar și bazele militare ruse din Osetia de Sud (Baza 4 – Tkhinvali) si Armenia (Baza 102 – Ghiumri).

Zborul este efectuat de regulă la o altitudine de aproximativ 17 000 metri si la o viteza de 600 de kilometri pe ora.

Forumul Securității Maritime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top